Painonpudotus maltillisesti ja pysyvästi

Syömämme ravinto on kiistattomasti painonpudotuksen suurin tekijä. Laihtuminen ilman nälkää ja energisenä on mahdollista oikean ravinnon avulla. Yksilölliset tekijät kuten ruuansulatus, allergiat, toleranssit, perimä, terveyshistoria ja lääkitykset vaikuttavat luonnollisesti aineenvaihduntaan ja myös painonhallintaan. Siksi kaikille sopivaa yleispätevää ja varmaa laihdutusohjelmaa ei ole.

Syötyjen kaloreiden vähentäminen on yleinen tapa pudottaa painoa. On oleellista, ettei syödä enempää kuin kulutetaan. Ongelmana kaloreiden vähentämisessä voi olla kylläisyyden tunteen puuttuminen ja sitä kautta toteuttaminen on vaikeaa pitkällä aikavälillä. Vaarana on myös ”alisyöminen”, jolloin keho ei saa riittävästi ravintoaineita ja alkaa pitämään kaikin keinoin kiinni varastoistaan ja rasvojen polttaminen loppuu kokonaan. ”Säästöliekillä” paino ei putoa ja ravinnon vähentäminen edelleen pahentaa tilannetta. Optimaalinen aineenvaihdunta tarvitsee riittävästi ravintoaineita: proteiineja, rasvoja, hiilihydraatteja sekä vitamiineja ja hivenaineita. Riittävä määrä monipuolista, ravintorikasta ja yksilölle sopivaa ruokaa on laihtumisen edellytys.

Ruuan vähentämisen sijaan huomio kannattaa siis kiinnittää ruuan laatuun. Kaikki tietävät, että sokeri ja valkoiset viljatuotteet ovat haitallisia. Ne nostavat verensokerin nopeasti pilviin eivätkä juuri sisällä meille tärkeitä ravintoaineita. Verensokerin tasaisena pitäminen sopivan ravinnon avulla on painonpudotuksen kulmakivi. Oikeat valinnat hiilihydraattipitoisissa ruuissa, riittävä proteiinimäärä ja terveyttä edistävät rasvat saavat aikaan kylläisyyden tunteen. Energisyys säilyy pitkään, eikä naposteluun johtavia väsymyskohtauksia tule.

Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä kaikille ja varsinkin laihduttajalle. Päivään tulisi sisältyä kolme pääateriaa ja välipaloja vain tarpeen mukaan. Pitkä yöpaasto ja neljän tunnin ateriavälit antavat keholle aikaa käyttää varastorasvaa energiaksi.

Kunnon aamiainen antaa meille päivään tarvittavaa energiaa ja kehon tarvitsemat rakennusaineet. Kun aamiainen on yksi päivän pääaterioista, ruokailu ei kallistu iltapainotteiseksi.

Täysipainoinen lounas, joka pitää nälän ja väsymyksen loitolla koko iltapäivän, on seuraava haaste. Rauhoittuminen kunnon lounaan ääreen on monille vaikeaa työpäivän aikana. Liian kiireinen tai kevyt lounas johtaa iltapäiväväsymykseen ja iltaan saakka jatkuvaan syömistarpeeseen.

Iltapäivä on monen laihduttajan kompastuskivi. Makeilla välipaloilla haetaan virkistymistä ja näin saadaan vain hetkellistä apua ja tarve uuteen välipalaan hetken kuluttua. Parempia vaihtoehtoja on otettava käyttöön; sokeripitoiset välipalat vaihdetaan esim. hedelmiin, marjoihin ja pähkinöihin. Näin saadaan energiaa pidemmäksi ajaksi ja hyödyllisiä ravintoaineita. Samalla vältytään nopeilta verensokerin heilahteluilta.

Päivällinen on monelle päivän suurin ja tärkein ateria. Iltapäivä- ja iltasyöminen tulisi myös hallita siten, että syödään yksi kunnon ateria, ettei napostelu jatkuisi koko iltaa.

Terveellisen ravinnon lisäksi painonhallintaan vaikuttaa moni muukin seikka elämässä. Liikunta, stressitaso, lepo ja tunne-elämä ovat osa kokonaisuutta. Pienetkin muutokset usealla eri osa-alueella voivat saada aikaan suuria muutoksia. Olotilan parantuessa ja ensimmäisten tulosten näkyessä saamme lisää voimia terveen elämän tavoitteluun.

Maltillinen, hidas painonpudotus tuo pysyvämpiä tuloksia kuin nopea alikaloreilla saavutettava laihtuminen. Keho pystyy polttamaan rasvavarastoistaan vain puoli kiloa rasvaa viikossa. Nopea laihtuminen saattaa mm. poistaa kehosta nesteitä ja lihasmassaa sekä aiheuttaa huonoa oloa äkillisellä puhdistumisprosessilla.

Haasteita siis riittää, eikä koko elämää voi muuttaa hetkessä pysyvästi. Pikadieetit kestävät aikansa ja usein palataan pikkuhiljaa entisiin tottumuksiin ja kilot tulevat takaisin. On pyrittävä löytämään omaan elämään sopivat realistiset tavoitteet, jotka voidaan toteuttaa päivästä toiseen. Arjen valinnat ovat ratkaisevia, juhlassa ei tarvitse itseltään kaikkea kieltää.

Liikapaino ei ole vain esteettinen haaste vaan ennenkaikkea terveysriski. Vain pysyvillä muutoksilla voidaan vaikuttaa terveyteen pitkällä aikavälillä.