Verensokeri hallintaan – se on ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa!

Tyypin 2 diabetes jatkaa hurjaa lisääntymistään Suomessa. Tätä sairautta edeltää usein metabolinen oireyhtymä: vyötärölihavuus, kohonnut verenpaine, veren rasva-arvojen epätasapaino sekä insuliiniresistenssi.

Insuliiniresistenssi lyhyesti:

Nautitaan ateria -> ruuan ravintoaineet muuttuvat aineenvaihdunnassa sokeriksi (glukoosiksi) -> verensokeri nousee -> haima alkaa tuottamaan insuliinia verensokerin tasaamiseksi.

Insuliinin tehtävä on mahdollistaa veressä kiertävän sokerin pääsy solujen energiaksi ja näin laskea verensokeri normaalille tasolle. Solujen kalvoilla on insuliinireseptoreita, jotka kuljettavat sokerin solun sisään. Mikäli vuosien kuluessa reseptorit ovat olleet liiallisen insuliinin ja sokerin pommituksessa, reseptoreiden herkkyys heikkenee eivätkä ne enää pysty suoriutumaan tehtävästään. Haima joutuu tuottamaan yhä enemmän insuliinia, jotta verensokeri saataisiin alenemaan. Lopulta haima ei enää pysty riittävään insuliinineritykseen ja verensokeri jää korkealle tasolle.

Ylimääräinen sokeri varastoituu rasvakudokseen seurauksena mm. ylipainoa ja tulehdusta. Liian korkea sokeripitoisuus veressä johtaa pitkällä aikavälillä moniin muihinkin terveysongelmiin.

Tämä tapahtumakulku voidaan pysäyttää oikean ruokavalion avulla. Vältetään verensokeria äkillisesti nostavia ruoka-aineita ja lisätään kuitupitoisia, ravintorikkaita ruokia.

Kylläisyyden ja verensokerin hallinta onnistuu ilman nälkää oikeilla valinnoilla!

Yksilöllistä ravintoterapiaa ammattitaidolla!


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *